Kutsu Demokratiapäivän työpajaan: Neljäs sektori kuntien kumppanina

Aika: 13.10.2015 klo 13.15-15.00 osana Demokratiapäivän ohjelmaa

Paikka: Kuntatalo, Toinen Linja 14, Helsinki

IMG_2457aMillaisiin suuntiin julkinen hallinto ja demokratiakäytännöt voivat kehittyä suhteessa kansalaisyhteiskuntaan, jonka toiminta organisoituu yhä enemmän järjestöjen ulkopuolella ns. neljännen sektorin kansalaisaktivismina?

Alustuksena Kuntasäpinää 2015 -hanke ja Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -hanke esittelevät tutkimushavaintoja mm. edustuksellisuuden muutoksesta sekä esimerkkejä kuntademokratian uudistussuunnista erilaisissa kunnissa. Pajassa muodostetaan kansalaisten ja hallinnon suhteen ja kuntademokratian erilaisia tulevaisuuskuvia ja tunnistetaan kehityspolkuja niitä kohti.

Mukana Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana, kansanedustaja Hanna Halmeenpää, Refugee Hospitality Clubin perustaja ja Yhteismaa ry:n monitoimija Pauliina Seppälä, pitkän linjan kansalaisaktivisti ja entinen ympäristöministeriöläinen Liisa Tarjanne, Kuntasäpinää 2015 -hankkeen tutkijat Tiina Rättilä (Tampereen yliopisto) ja Anna-Maija Halme (Tampereen yliopisto, Suomen Kotiseutuliitto, Europa Nostra Finland) ja Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -hankkeen tutkija Maija Faehnle (Helsingin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus).

Ohjelma

  • Virikkeitä tulevaisuusvisiointiin: Hanna Halmeenpää, Pia Haakana, Tiina Rättilä, Maija Faehnle
  • Tulevaisuuskuvien ja kehityspolkujen muodostaminen teemoittain ryhmissä
  • Yhteenveto ja jatkon suunnittelu

IMG_2919a

Ryhmät

Asukasenergiaa rakennetun ympäristön suunnitteluun

Ryhmässä pohditaan suunnittelun ja asukkaiden vuorovaikutusta: miten asukkaiden osaamista ja intoa mm. vaihtoehtosuunnitelmien laadintaan voitaisiin hyödyntää suunnittelussa nykyistä paremmin? Miten olisi mieluummin kannattanut toimia silloin, kun omilla kulmillasi tilanne oli ajautumassa konfliktiin ja osapuolet kaivautumassa poteroihin? Maankäyttö- ja rakennuslain tavoitteena on turvata kansalaisten osallistumismahdollisuudet kaavan valmistelussa sekä suunnittelun laatu, vuorovaikutteisuus ja avoin tiedottaminen. Kyselyissä yhdistykset ovat olleet melko tyytyväisiä tiedottamiseen, mutta todelliset vaikutusmahdollisuudet on koettu huomattavasti heikommiksi. Toisaalta asiantuntijoista yli puolet katsoo, että kansalaisten osallistuminen maakunta- ja yleiskaavoitukseen on liian vähäistä. Miten kunnat voisivat tarttua asukasliikkeiden nousuun? Minkälaiseksi kuntien kannattaisi kehittää suunnittelua, jotta yhä useampi asukas haluaisi olla siinä mukana? Tuo hyviä myönteisiä esimerkkejä mukaan keskusteluun ja suunnitellaan yhdessä lisää kokeilemisen arvoisia menettelytapoja.

Pakolaiset ja paikalliset aktivismit kuntien resurssina

Ryhmässä otetaan rohkeasti kantaa tämän päivän kuumaan pakolaiskysymykseen paikallisesta näkökulmasta. Visioimme, miten paikalliset aktivistit ja pakolaiset voisivat toimia yhdessä kuntien resurssina ja uudistumisen moottoreina. Miten opimme kohtaamaan ja voittamaan pakolaisiin kohdistuvan epäluulon ja vastarinnan? Miten rakennamme kuntaan tai alueelle yhteistyössä parempaa sosiaalista ja taloudellista tulevaisuutta ja vahvempaa, kansalaislähtöisempää demokratiaa? Nyt tarvitaan positiivisella tavalla räjäyttäviä avauksia – ja niitä tämä ryhmä uskaltaa esittää.

Sosiaalinen media yhteistyön mahdollistajana ja haastajana

Digitaalisen viestintäteknologian kehittyminen on ollut suorastaan vallankumouksellisen nopeata. Samassa tahdissa sen myötä ovat kehittyneet niin kansalaisten ja kansalaisjärjestöjen mahdollisuudet ja keinot hyödyntää sosiaalista mediaa omassa toiminnassaan kuin myös kuntien ja valtion mahdollisuudet tarjota kuntalaisille/kansalaisille erilaisia osallistavia kanavia ja digitaalisia palveluja. Työryhmän tarkoituksena on ennakkoluulottomasti ja rohkeita avauksia tehden pohtia sosiaalisen median merkitystä ja roolia omaehtoisen ja -toimisen kansalaistoiminnan ja julkisen vallan väliselle suhteelle. Millaisia uusia yhteistoiminnan mahdollisuuksia kehittyvä viestintäteknologia tarjoaa? Entä miten kansalaiset ja kansalaisjärjestöt hyödyntävät sosiaalista mediaa ajaessaan omaa agendaansa ja mahdollisesti haastaessaan edustuksellisen demokratian ja julkisen vallan instituutioita? Työryhmän keskustelun pohjaksi toivotaan niin esimerkkitapauksia elävästä elämästä kuin mahdollisia tulevaisuuksia visioivia näkökulmia.

Kuntalaiset palveluyhteiskunnan monitoimijoina

Millaisia rooleja ihmisillä on tulevaisuudessa erilaisten palveluiden innovoijina, tuottajina, käyttäjinä ja muotoilijoina? Ryhmässä visioidaan avarasti, miten tulevaisuuden kunta edistää osallisuuden ja demokratian toteutumista kuntalaisten näiden roolien kautta. Ryhmä tekee rohkeita avauksia tavoista, joilla julkinen, yksityinen, kolmas ja neljäs sektori voivat luoda mahdollisuuksia ja innostusta paikallisten aktivistien voimavarojen viisaaseen hyödyntämiseen tulevaisuuden palveluyhteiskunnassa. Tarkastelussa on palvelujen koko skaala, sotesta kulttuuripalveluihin, kansalaisten välisiin vertaispalveluihin ja vielä määrittelemättömiin tulevaisuuden palveluihin.

IMG_2500a

TERVETULOA MUKAAN!

Ilmoittauduthan 5.10. mennessä Demokratiapäivän sivulla.

Kutsu pdf-muodossa

Lisätietoja

Tiina Rättilä
etunimi.sukunimi@uta.fi
0400853789

Maija Faehnle
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi
0295251109

Kuntasäpinää 2015 – Asukasaktivistit kansanvallan edustajina
Blogi
Kuntasäpinää 2015-Facebook-ryhmä

Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana
Blogi
Kaupunkiaktivismi-Facebook-ryhmä

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kutsu Demokratiapäivän työpajaan: Neljäs sektori kuntien kumppanina

  1. Paluuviite: 4. sektori kuntien voimavarana – 10 teesiä hyvän tulevaisuuden rakentamiseen | Kaupunkiaktivismi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s