Tervetuloa 17.11. Kaupunkiaktivismi-työpajaan – kaupunkisuunnittelu, sosiaalinen media ja avoin data

Aika: 17.11.2015 klo 8.45-12.00

Paikka: Kaupunkisuunnittelun kohtauspaikka Laituri, Narinkka 2, Helsinki

Kaupunkilaiset toimivat omien ja yhteisten elinolojen hyväksi yhä moninaisemmin tavoin aktivisteina, omaehtoisella toiminnalla. Tässä kehityksessä julkisen hallinnon kannattaa ja lopulta täytyy olla mukana. Millaiset ajattelun, toiminnan ja normien muutokset tai muut asiat auttaisivat kaupunkiaktivisteja ja hallintoa toimimaan entistä paremmin yhdessä hyvän kaupunkielämän edistäjinä?

Tervetuloa työpajaan edistämään kaupunkiaktivistien ja hallinnon välistä vuoropuhelua, tunnistamaan ja tuomaan esiin koettuja ongelmakohtia ja edistyssykäyksiä ja muodostamaan konkreettisia ehdotuksia jatkotoimiksi!

Ehdotukset teemaryhmissä, kommentteja ja sparrausta raadilta

Työpajassa työstetään ehdotuksia kolmessa teemaryhmässä: kaupunkisuunnittelu, sosiaalinen media ja avoin data. Ryhmissä käsiteltävät kysymykset (alla) täydentyvät osallistujien kiinnostusten mukaan.

Ryhmät esittelevät ehdotuksensa pajassa raadille, joka kommentoi ehdotuksia niiden toteutettavuuden kannalta ja sparraa toimeenpanoa. Raati koostuu teemojen eturivin asiantuntijoista: Timo Hämäläinen (kaupunkiaktivisti, mm. Urban Helsinki), Heikki Mäntymäki (viestintäpäällikkö, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto), Mikko Aho (virastopäällikkö, Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto), Tanja Lahti, (projektipäällikkö, Helsingin kaupungin tietokeskus, Helsinki Region Infoshare), Jaakko Korhonen (Open Knowledge Finland) ja Otso Kivekäs (Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaoston puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu).

Ohjelma

8.45 Kahvia ja aamupalaa tarjolla
9.00 Tervetuloa! Johdatus työpajaan
9.20 Työskentely teemaryhmissä
10.40 Tauko
10.55 Tervehdys InTransit-hankkeesta, Mikko Fritze, Goethe Institut
11.00 Ryhmien töiden esittely, raadin kommentit ja yhteinen keskustelu
11.55 Kiteytykset jatkotoimista
12.00 Tilaisuus päättyy

Työryhmät

Kaupunkisuunnittelu

Miten aktivismit voivat auttaa hallintoa suunnittelemaan hyvää kaupunkia? Millaisin periaattein ja käytännöin hallinto voi hyödyntää aktivistien intoa ja kapasiteetteja esimerkiksi vaihtoehtosuunnitelmien laatimisessa? Millainen olisi aktivistien ja hallinnon voimavarat ihanteellisesti yhdistävä suunnitteluprosessi? Esillä mm. Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmän hyödyntämisestä kiitosta saanut Koskelan sairaala-alueen suunnittelu. Millaisia muita hyviä esimerkkejä jo on ja miten eri tahot voisivat niitä hyödyntää?

 Sosiaalinen media

Miten hallinto voi ottaa somessa järjestäytyneet ryhmät huomioon yhteistyökumppaneina ja osallisina? Miten purkaa kulttuurisia ja muita esteitä somen saamisessa hallinnon toimijoiden monipuoliseksi työvälineeksi? Millaisia toimintatapoja somea aktiivisesti käyttävät ryhmät ovat todenneet toimiviksi? Esillä mm. Espoon kaupungin, Espoon alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiryhmä -Facebook-yhteisön ja järjestöjen yhteistyö turvapaikanhakijoiden auttamisessa. Millaisia muita hyviä esimerkkejä jo on ja miten eri tahot voisivat niitä hyödyntää?

 Avoin data

Minkä datasettien avaaminen auttaisi haktivisteja kehittämän kaupunkilaisten ja hallinnon toimintaa entistä paremmin helpottavia palveluja? Toimiva palvelu tarvitsee kolme tahoa: datan tarjoajan, sovelluskehittäjät/haktivistit sekä käyttäjät. Millaisia – keiden muodostamia – kolmiota olisi hyödyllistä saada aikaan? Miten hallinto voisi tukea ja hyödyntää haktivismia entistä paremmin? Millaisia välittäjätahoja olisi hyödyllistä kehittää (vrt. Yhteismaa ry, Hukkatila ry, ”yhden luukun viranhaltijat”)? Esillä mm. datademo.fi-työssä käytetty toimintatapa, jossa haktivistit rikastivat demokratian edistämistä ilman, että heillä olisi teetetty mittavasti ilmaista työtä (vrt. sovelluskehityskilpailut). Millaisia muita hyviä esimerkkejä jo on ja miten eri tahot voisivat niitä hyödyntää?

Ilmoittautuminen

Ilmoittauduthan 11.11. mennessä täällä.

Järjestäjät

Työpajan järjestää Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -hanke yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Espoon kaupungin kanssa.

Lisätietoja

Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -hankkeen tutkijat Pasi Mäenpää ja Maija Faehnle, yhteystiedot täällä.

Kaupunkiaktivismit – mistä on kysymys? Katso kaupunkiaktivismi-blogista esimerkkejä aktivismeista, käsitteiden määrittelyjä, aiheen taustoitus ja materiaalikokoelma.

Tervetuloa myös Kaupunkiaktivismi-Facebook-ryhmään!

IMG_2800a

Yksi kommentti artikkeliin ”Tervetuloa 17.11. Kaupunkiaktivismi-työpajaan – kaupunkisuunnittelu, sosiaalinen media ja avoin data

  1. Paluuviite: Kaupunkiaktivismi-työpajassa evästettiin kaupunkikehittämistä kaupunkisuunnittelun, somen ja avoimen datan näkökulmista | Kaupunkiaktivismi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s